Astaghfirullah.. Inilah Dongeng Konkret Dari Para Penggali Kubur Yang Melihat Konkret Siksa Kubur – Mengerikan!

 – Sahabat Pintar ingat setiap amal perbuatan niscaya ada jadinya masing-masing, tanggapan Tuhan terkasertag pribadi terkasertag pula tanggapan tersebut diberikan ketika beliau sudah meninggal menyerupai kisah berikut ini.Terdapat seorang perjaka yang kerjanya ialah menggali kubur serta mencuri kain kafan untuk dijual. Pada suatu hari, perjaka tersebut berjumpa dengan seorang alim/ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya serta impian untuk bertaubat kepada Tuhan SWT. -Dia berkata, “Sepanjang saya menggali kubur untuk mencuri kain kafan, saya telah melihat 7 kasus ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut. Lantaran saya merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keji itu serta ingin sekali bertaubat.”
Kisah Nyata Penggali Kubur Yang Melihat Azab Nyata Orang-orang Yang Meninggal, Mengerikan!
Yang ke-1 “aku lihat mayit yang pada siang harinya menghadap kiblat. Tetapi apabila saya menggali semula kuburnya pada waktu malam, saya lihat wajahnya telah pun membelakangkan kiblat. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?” tanya perjaka itu.
-“Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Tuhan SWT sewaktu hidupnya. Lantaran Tuhan SWT menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat, bagi membedakan mereka daripada golongan muslim yang lain,” jawab hebat ibadah tersebut.
-Sambung perjaka itu lagi, “Golongan yang ke2, saya lihat wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam liang lahat. Tatkala malam hari ketika saya menggali kubur mereka, saya melihat wajah mereka telah berkembang menjadi ****. Mengapa begitu halnya, wahai tuan guru?”
-Jawab hebat ibadah tersebut, “Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang meremehkan serta meninggalkan solat sewaktu hidupnya. Sesungguhnya solat ialah  merupakan amalan yang pertama sekali dihisab. jikalau shalatnya sempurna, maka sempurnalah amalan-amalan kita yang lain,”
-Pemuda itu menyambung lagi, “Wahai tuan guru, golongan yang ke-3 yang saya lihat, pada waktu siang mayatnya kelihatan menyerupai biasa saja. Apabila saya menggali kubur nya pada waktu malam, ku lihat perutnya terlalu gelembung, keluar pula ulat yang terlalu banyak daripada perutnya itu.”
-Jawab hebat ibadah tersebut “Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram, wahai anak muda,” balas hebat ibadah itu lagi.
-Golongan ke-4 , ku lihat mayit yang jasadnya bertukar menjadi kerikil bundar yang hitam warnanya. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?”
-Jawab hebat ibadah itu, “Wahai pemuda, itulah golongan insan yang derhaka kepada kedua ibu bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Tuhan SWT sama sekali tidak redha kepada insan yang menderhakai ibu bapanya.”
-“Ku lihat ada pula mayit yang kukunya amat panjang, sampai membelit-belit seluruh tubuhnya serta keluar segala isi dari badan basertanya,” sambung perjaka itu.
-“Anak muda, mereka itulah golongan yang gemar tetapkan silaturrahim. Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertengkaran serta tidak bertegur sapa lebih dari 3 hari. Bukankah Rasulullah SAW pernah bersabda, bahawa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umat baginda,” terang hebat ibadah tersebut.
-“Wahai guru, golongan yang ke-6 yang saya lihat, sewaktu siangnya lahatnya kering kontang. Tatkala malam ketika saya menggali semula kubur itu, ku lihat mayit tersebut terapung serta lahadnya dipenuhi air hitam yang amat busuk baunya,”

-“Wahai pemuda, itulah golongan yang memakan harta riba sewaktu hayatnya,” jawab hebat ibadah tadi.
-“Wahai guru, golongan yang terakhir yang saya lihat, mayatnya sentiasa tersenyum serta berseri-seri pula wajahnya. Mengapa demikian halnya wahai tuan guru?” tanya perjaka itu lagi.
-Jawab hebat ibadah tersebut, “Wahai pemuda, mereka itulah golongan insan yang berilmu. Serta mereka berzakat pula dengan ilmunya sewaktu hayat mereka. Inilah golongan yang beroleh keridhaan serta kemuliaan di sisi Tuhan SWT baik sewaktu hayatnya mahupun setelah matinya. Ingatlah, bahwasanya daripada Tuhan kita tiba serta kepada-Nya jualah kita akan kembali. Kita akan di pertanggungjawabkan atas setiap amal yang kita lakukan, hatta walaupun amalan sebesar zarah.
Sahabat itulah kisah kisah faktual sang penggali kubur yang melihat banyak kisah-kisah kubur yang menimpa aneka macam macam mayat. Semoga anda semua termasuk golongan yang baik. Aamiin

Sumber:Muslimahcorner.com