Inilah 7 Rupa Mayit Di Dalam Kubur Sesuai Amal Di Dunia, Yang Nomer Berapakah Kalian ?

  Sahabat Pintar Pintar, Ketika seseorang telah meninggal maka seluruh urusan yang berkaitan dengan dunia akan terhenti. Manusia akan mengalami fase selanjutnya yakni menjalani kehidupan di alam barzah. Ternyata selama menjalani kehidupan di alam kubur, rupa insan akan berubah sesuai dengan amal perbuatannya semasa hidup.


Ada bermacam-macam rupa insan di alam kubur. Ada yang wajahnya berbentuk seperti  babi hutan, perutnya buncit dan meletup, ada yang berkuku panjang melilit tubuhnya dan ada pula wajah higienis dan tersenyum. Semua bentuk ini sangat bekerjasama dengan baik atau buruknya perbuatan yang telah dilakukanya ketika seseorang itu masih hidup.  Berikut 7 rupa jenazah di dalam kubur sesuai amal di dunia
1. Yang Pertama Ialah Mayat yang Wajahnya Berbentuk Babi
Wajah jenazah mirip babi disebabkan lantaran semasa hidupnya orang tersebut tidak melaksanakan kewajiban untuk salat lima waktu dan tidak pernah merasa bersalah meninggalkannya. Padahal salat merupakan kewajiban utama seorang mukmin sebagai bentuk ketaatan kepada Yang Mahakuasa SWT.
Dalam sebuah riwayat Nabi Muhammad pernah bersabda “Wahai para sahabatku, lihatlah keadaan orang yang meninggalkan shalat. Di hari final zaman nanti akan dibangkitkan oleh Yang Mahakuasa SWT mirip babi hutan yang hitam.”
2. Yang Kedua Ialah Mayat yang wajahnya berpaling dari arah kiblat
Selanjutnya ialah wajah jenazah yang tidak mau menghadap kiblat. Jika rupa dalam kondisi ini, maka menjadi menunjukan bahwa jenazah tersebut semasa hidupnya selalu melaksanakan perbuatan syirik kepada Allah. Padahal asas Islam ialah tauhid sehingga sikap syirik tidak akan diampuni oleh Allah.
3. Yang Ketiga Ialah Kepala Mayat Berubah jadi Batu Hitam Legam
Kondisi jenazah dalam bentuk ini mengindikasikan bahwa jenazah semasa hidupnya telah durhaka kepada kedua orang tua. Dosa kepada orang bau tanah memang akan disegerakan balasannya. Ketika masih hidup, maka Yang Mahakuasa akan memperlihatkan pribadi bagaimana siksaannya terhadap anak yang durhaka. Terlebih kalau sudah meninggal, pastinya akhir yang diterima akan semakin pedih lagi.  Termasuk perubahan kepala jenazah yang bermetamorfosis kerikil hitam legam.
“Ada dua pintu (amalan) yang disegerakan kesudahannya di dunia: kedzoliman dan durhaka (pada orang tua)”. (HR Hakim dan dishohihkan al-Albani dalam ash-Shohihah: 1120)
4. Yang Keempat Ialah Mayat yang Perutnya Buncit dan Meletup
Kondisi jenazah dengan rupa mirip ini menjadi tanda bahwa semasa hidup, jenazah tersebut suka makan dengan harta yang haram. Petaka jelek yang akan menimpa mereka ialah api neraka dengan harta haram yang setiap dikala mereka masukkan ke dalam perut mereka. Nabi Muhammad SAW bersabda yang artinya:
“Wahai Ka’ab bin ‘Ujrah, bersama-sama tidaklah tumbuh setiap daging yang diberi asupan makanan yang haram melainkan nerakalah yang berhak membakarnya.” (HR. Ahmad dan at-Tirmizi, dinyatakan shahih oleh al-Albani).
5. Yang Kelima Ialah Mayat yang kukunya mencengkam dan melilit seluruh tubuhnya
Jika jenazah berwajah mirip ini, itu merupakan menunjukan bahwa semasa hidupnya suka tabrak dan mengumpat orang. Tindakan ini memang sangat tidak disukai oleh Yang Mahakuasa SWT, sehingga siapa yang melakukannya akan menerima azab dikala berada di alam barzah.
Diriwayatkan oleh Abu Daud dari Anas, Rasulullah SAW bersabda:
“Pada malam saya diIsra’kan saya telah melalui suatu kaum yg mencakar-cakar muka mereka dgn kuku-kukunya sendiri, maka saya berkata: “Hai Jibril siapa mereka ini? jawab Jibril: Mereka ini ialah org2 yg suka mengumpat dan mereka juga suka menjaga tepi kain org”. (Abu Daud dari Anas)
6. Yang Keenam Ialah Kuburnya keluar air yang  lebih anyir dari bangkai
Kondisi ini menjadi menunjukan bawa jenazah tersebut semasa hidupnya jenazah ialah orang yang suka makan riba. Balasan bagi orang yang suka memakan riba memang amat pedih. Mereka memang harus berhadapan dengan neraka jahanan dan mengalami kondisi Kuburnya keluar air yang  lebih anyir dari bangkai.
7. Yang Ketujuh Ialah Mayat yang wajahnya tersenyum
Jika jenazah berwajah mirip ini, itu merupakan menunjukan bahwa semasa hidupnya jenazah merupakan oarang yang pandai dan bersedekah soleh. Mereka dijanjikan untuk menjadi penduduk nirwana pada hari final zaman kelak. Semoga kita termasuk dalam jenis jenazah yang satu ini.

Semoga goresan pena ini sanggup menambah ilmu pengetahuan anda, khususnya sobat dakwah dan supaya sanggup menambah ketaqwaan kita kepada ALLAH SWT.

Sumber : infoyunik.com